Soms kunnen handelingen tijdens het werk aanleiding geven tot klachten. Computerwerk is hierbij de meest bekende: door veel typen kunnen er klachten ontstaan in de pols, onderarmen en/of schouders.

Het goed uitvoeren van de handeling met de juiste stand van de rug, schouders, nek,  ellebogen en polsgewrichten kan veel klachten voorkomen en doen afnemen. Door een goed houdings-en bewegingspatroon herstelt het lichaam zich dan weer. Tijdens de therapie worden deze bewegingstechnieken aangeleerd.

Om het geleerde nog beter te kunnen toepassen in het werk wordt er vaak ook een behandeling gegeven op de werkplek zelf. Tevens wordt dan gekeken naar eventuele moeilijke omstandigheden zoals bijvoorbeeld te weinig werkruimte of een te lage of hoge werkhoogte, samenwerking, werkdruk, enz. Gezamenlijk wordt dan gezocht naar oplossingen die de werkbelasting kunnen verlagen.

Zie ook informatie over nek- en schouderklachten.

Er zijn veel beroepen die belastend kunnen zijn voor het lichaam. Voorbeelden zijn: schoonmaakwerk, musiceren, magazijnwerk, fabriekswerk, schilderen, werk in een meubelmakerij, winkelwerk, enz. Maar ook het werken in de paardensport en paardenverzorging vragen veel van het lichaam.

Ervaringen bij bedrijven

Scholing aan leerlingmonteurs bij ROI – scholing aan leidsters in kinderopvang en bij thuishuizen – trainingen aan schoonmaakpersoneel gemeentehuis – workshop RSI aan kantoorpersoneel van KPN – werkplekinstructie-middag bij kantoorpersoneel van Centraal Bureau voor Kinderopvang – vele werkplekken geoptimaliseerd voor mensen die bij mij in individuele therapie waren.