Ervaringen van patiënten

 Algemene beoordeling van mensen die therapie hebben gehad: 

 • in 2018 : 8.9
 • in 2019: 8.6
 • in 2020: 9.1

Een reactie via de mail:

Eerlijk gezegd had ik geen goed beeld van wat ik kon verwachten toen ik het advies kreeg om eens
een Mensendieck/Cesar therapeut te raadplegen. Dit omdat ik van de reumatoloog, die ik eerst
consulteerde met mijn rugklachten, geen adviezen gaf en mij naar de revalidatiearts doorverwees.
Die wist op haar beurt ook weinig anders te bedenken dan fysiotherapie. Een behoorlijk advies voor
mijn pijnklachten kreeg ik van de collega’s niet. (Een tens apparaatje was tenslotte het enige wat aan
mijn therapie bestaande uit diclofenac , werd toegevoegd). Ik was teleurgesteld.
De fysiotherapeut probeerde o.a. met een echoapparaat zelf een diagnose te stellen en toen dat tot
niets leidde verrichtte hij een aantal uiterst pijnlijke handelingen en gaf tenslotte toe, dat hij niet
begreep wat ik had. Daar kwam ik ronduit slechter uit en daar moest ik dus ook mijn heil niet zoeken.
Het was mijn huisarts,  die me naar de Caesar / bewegingstherapeut
verwees. Dankbaar greep ik de suggestie aan.

Therapie van mevrouw Beatrice de Wolff.
Met een soort van laatste hoop op verbetering kwam ik bij haar in de behandelkamer. Behalve een
onderzoekbank, enkele krukjes, een mat en wat gewichten was alleen zij in die ruimte. Zij luisterde
ongekend serieus naar mijn klachten en naar mijn handicaps in het dagelijks leven als gevolg van de
rugpijn. Wat volgde was een zorgvuldige observatie van mijn houdings- en bewegingsgewoontes.
Nooit had iemand zoveel aandacht besteed aan mijn klachten. En geleidelijk is me duidelijk
geworden dat mijn rugklachten vooral worden veroorzaakt door asymmetrische belasting van de SI
gewrichten en niet door de scoliotische rug zelf. Vooral ook doordat ik verkeerd dan wel onhandig
beweeg en daarbij de asymmetrie versterk. Daar ben ik dus een half jaar mee bezig geweest.
Tijdens de behandelingen werd regelmatig stil gestaan bij de anatomie van wervelkolom en bekken
om zo de correcties te evalueren. Mijn klachten zijn sterk verminderd, en mijn dagelijks functioneren is duidelijk verbeterd.

Enkele reacties van de mensen die therapie hebben gehad in de Praktijk Oefentherapie Hereweg Groningen van B.Y de Wolff volgens  een anoniem onderzoek van Qualiview naar klanttevredenheid:

 • Door de deskundigheid van de behandelaar weet ik nu welk effect houding heeft op mijn lichaam. Door dat inzicht kan ik zelf ervoor zorgen dat ik zonder klachten leef. De behandelaar is kundig, geestig, betrekt mij bij het behandelproces, geef begrijpelijke instructies bij oefeningen, onderbouwd bepaalde processen in het lichaam en denkt verder dan enkel de klacht waarvoor ik kwam. 

  (ik ben tevreden over de therapie)  ..omdat deze oefentherapeut naar de oorzaak heeft gekeken en deze met mij heeft aangepakt, dit heel goed communiceert, controleert of ze het goede doet, handvaten meegeeft (slapen, zitten, etc) om met je lichaam om te gaan. ook betrekt zij zo nodig het psychische aspect erbij.

  zij heeft zeer omvangrijke kennis van het lichaam als totaalconcept. Gevolg is goede inkijk in hoe zaken met elkaar in verband staan en het systematisch toewerken naar oplossingen. Prettig, professioneel en concreet.

  prima mix van professioneel en empathisch werken

  Omdat zij ervoor zorgde dat ik veel kennis over eigen klachten kreeg en hierdoor zal begrijpen hoe ik zelf klachten kan verbeteren

  Enorm veel kennis, betrokkenheid bij klachten/verbetering en enthousiasme voor de behandeling

  Over haar aanpak als bewegingswetenschapper voor het uitleggen en begrijpelijk maken waar klachten vandaan komen, en hierdoor voor bewustwording van het eigen lichaam zorgt

  Zeer omvangrijke kennis van het lichaam als totaalconcept. Gevolg is een goede inkijk in hoe zaken met elkaar in verband staan en het systematisch toewerken naar oplossingen. Prettig, professioneel, concreet.

Enkele voorbeelden van klachten waarmee mensen naar de oefentherapie Cesar komen:

 • Mevrouw W., 74 jaar:
  Ik heb pijn in mijn rechter liesheup en onderrug als ik langer dan 1 uur loop. “Na de therapie kan ik 1,5 uur lopen zonder klachten en als de klachten optreden verdwijnen ze sneller”
 • Tijdens mijn zwangerschap heb ik pijn bij mijn stuitje, voorzijde van het bekken en zware vermoeide benen. Na de behandeling: “met de gekregen oefeningen en handvaten heb ik mijn zwangerschap een stuk dragelijker kunnen uitlopen: minder bekkenpijn en meer energie”
 • Karin, 22 jaar, serveerster:
  Tijdens het werk heb ik pijn laag in de rug en in mijn rechterschouder. “Door de therapie heb ik inzicht gekregen in mijn klachten en kan ik de klachten voorkomen door een betere houding en manier van serveren”
 • Man, 62 jaar, postpakkettenbesteller:
  Ik heb een tenniselleboog: wat mag ik wel en niet doen met mijn arm? “Door de therapie heb ik een aantal handelingen in het postbestellen verbeterd, waardoor de klachten duidelijk zijn afgenomen”
 • Daniëlle, interim-manager, 28 jaar:
  Ik heb in het weekend altijd last van hoofdpijn. “Ik ben mij door de therapie bewust geworden van de oorzaak van hoofdpijnklachten en weet nu hoe ik het in de meeste gevallen kan voorkomen”
 • Mevrouw K., 73 jaar:
  Ik heb botontkalking en een slecht evenwicht; kan ik oefenen, zodat ik minder kans op vallen heb? “Zowel in de individuele als later in de groepstherapie heb ik gemerkt dat mijn evenwicht is verbeterd”
 • Man, 33 jaar:
  Als wielrenner moet ik altijd op een gegeven moment stoppen vanwege pijn aan achterzijde van de bovenbenen. “Ik ben er door de therapie achtergekomen, dat mijn zithouding verbeterd moest worden en ik aanvullende oefeningen moest doen om een goede spierkrachtbalans in de benen te houden”
 • Man, docent, 47 jaar:
  Er is bij mij een hernia geconstateerd en ik wil een operatie voorkomen. “Gelukkig is dat door het leren beter om te gaan met mijn rug gelukt”
 • Studente:
  Als ik lang in één houding zit of sta heb ik veel pijn in de rug. Reactie op Cesar therapie: “goede behandeling en ik weet wat ik nu zelf aan mijn klachten kan doen”
 • Man, gepensioneerd bankdirecteur:
  Ik heb de ziekte van Parkinson en mijn lopen wordt slechter. Reactie op de therapie: “vooral in de groepstherapie heb ik geleerd hoe ik om moet gaan met klachten ten gevolge van de Parkinson”
 • Vrouw, 38 jaar, verkoopster:
  Ik heb een hielspoor: hoe kan ik het beste mijn voeten belasten? “Ik ben er tijdens de therapie achter gekomen dat mijn looppatroon niet goed is; door verbetering daarvan kan ik nu veel verder lopen zonder pijn te krijgen”
 • Student:
  Het schiet mij soms in de rug als ik gebukt iets doe; daarna sta ik krom en scheef en blijft de rug dagenlang stijf en pijnlijk. Reactie op therapie: “ik weet nu hoe ik moet staan, zitten en bukken, waardoor ik veel minder last van de rug heb”
 • Na een dag werken in de kinderopvang heb ik vaak steken in de rug. “Mijn tiltechnieken bleken daar de oorzaak van te zijn, nu is dat over”
 • Man, 23 jaar ICT-er:
  Ik heb pijn in mijn polsen als ik schrijf en aan de computer werk. “Mijn therapeut heeft mij een betere houding aangeleerd en de ergonomie van de werkplek geoptimaliseerd en dat helpt”
 • Scholier:
  Soms heb ik pijn boven in de rug soms onderin; het maakt niet uit wat ik doe. “Tijdens de therapie bleek dat de rompspieren niet sterk genoeg waren, die heb ik met goed effect getraind”
 • Bij traplopen heb ik pijn in mijn linkerknie. “Het bleek te komen door een verkeerde stand van mijn bekken en nadat deze had gecorrigeerd door oefeningen en mijn knierichting had gecorrigeerd gingen de klachten over”
 • Secretaresse, 41 jaar:
  Ik heb een doof gevoel in de armen op het eind van een dag werken. “Ik kreeg het advies om een goede beeldscherm-bril aan te schaffen en werkhouding vooral wat betreft de schouders te verbeteren, waardoor ik alleen bij een extreem drukke dag soms nog last heb”
 • Met mijn nieuwe heup moet ik oefenen om weer goed het been te belasten
 • Ik heb last van nek en werk in een callcenter; volgens mij is de werkplek van mij niet goed
 • Musicus, 50 jaar:
  Na repetities van het harpspelen heb ik een zeurend gevoel in mijn rechter rughelft en wat pijn in mijn rechterbeen. Reactie op therapie: “ik heb een betere manier van omgaan met mijn lichaam aangeleerd waardoor ik geen klachten meer heb en weer zonder problemen harp kan spelen

https://complimenten.qualiview.nl/poster/T70PbN556A/a4